Cum au fost aleși Sfinții Părinți?


Datorită semnificației lor deosebite ca martori privilegiați ai Tradiției vii a Bisericii, părinții Bisericii au fost hotărâți/aleși/stabiliți în mod tradițional cu ajutorul a patru criterii de bază:

  1. Doctrina orthodoxa: teologia lor ca întreg trebuie să fie în concordanță cu învățătura generală a Bisericii, ceea ce nu înseamnă infaibilitate absolută în fiecare detaliu.
  2. Sanctitas vitae: sfințenia în înțelesul Bisericii Timpurii; venerarea sfinților nu se baza pe o canonizare explicită a unor persoane, ci pe recunoașterea și admirarea unei vieți exemplare de către comunitatea de credincioși.
  3. Approbatio ecclesiae: recunoaștere din partea Bisericii (nu neapărat la modul explicit/oficial) a persoanei și învățăturii ei.
  4. Antiquitas: ei trebuie să aparțină perioadei Bisericii Timpurii.

În 1295 papa Bonifaciu VIII a atribuit titlul onorific de „doctor al Bisericii” următorilor părinți latini ai Bisericii: Ambrozie, Ieronim, Augustin și Grigore cel Mare.

În 1568 papa Pius V acordă aceași onoare în breviarul său și următorilor părinți greci ai Bisericii: Atanasie, Vasile cel Mare, Grigore din Nazianz și Ioan Hrisostom (Gură de Aur).

De atunci, ei au fost cunoscuți ca cei 4 mari doctori ai Bisericii Apusene și Răsăritene.

Conceptul de doctor al Bisericii este în conformitate cu cel de părinte al Bisericii, singura diferență fiind la cel de-al 4-lea criteriu, cel al antichității. Acesta din urmă este „înlocuit” cu cel de eminens doctrina – realizări remarcabile ca erudit.

Scriitori creștini timpurii care nu îndeplineau unul sau mai multe din primele 3 criterii cerute pentru a fi un părinte al Bisericii dar  făceau parte din Biserica Catolică erau încadrați în categoria de „scriitori ai Bisericii”.

Traducere și adaptare din:

Drobner R., Hubertus, The Fathers of the Church – A Comprehensive Introduction, Hendrickson Publishers, Peabody, Massachusetts, 2007

church fathers

Sursă: https://bishopcampbellsblog.wordpress.com/

Anunțuri

Un gând despre „Cum au fost aleși Sfinții Părinți?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s